PROJECT

SolaRoad

Dit item is onderdeel van de volgende transitiepaden:

SolaRoad is een technologie waarbij zonnepanelen zijn geïntegreerd in het wegdek met dezelfde slijtvastheid en met vergelijkbare kosten als het traditionele wegdek. Dit betekent dat de technologie breed kan worden toegepast (snelwegen, binnenwegen, fietspaden, enz).

De met SolaRoad opgewekte elektriciteit kan worden gebruikt voor verkeerslichten, openbare verlichting, huishoudens, bedrijven en elektrische voertuigen. Ter illustratie: toepassing op 30% van het wegennet in Nederland levert al voldoende elektriciteit om 8 miljoen voertuigen (het complete huidige wagenpark in Nederland) te voorzien van groene elektriciteit. Deze elektriciteit wordt bovendien opgewekt zonder extra beslag op of verstoring van de openbare ruimte. In combinatie met toepassing van sensoren ontstaat een slim wegennet met mogelijkheden tot geavanceerde vervoersmanagement, directe koppeling aan elektrisch opladen, etc.

SolaRoad is de afgelopen drie jaar reeds succesvol getest in pilots en kan commercieel beschikbaar komen vanaf 2020. De komende periode zullen mede in relatie met andere RNE projecten – zoals Next Generation Woonwijken en Rotterdam The Hague Innovation Airport – meerdere pilots worden ontwikkeld die in potentie snel kunnen worden opgeschaald.

De betrokken partners zijn TNO, Strukton, Provincies van Noord-Holland en Zuid-Holland en verschillende gespecialiseerde industriële partners.

Any questions?


Fabienne Smith
Gemeente Rotterdam
Stadsontwikkeling
Roadmap Next Economy

fabienne.smith@innovationquarter.nl

Naar magazine

Gerelateerd

project

Next Generation Woonwijken

Toekomstbestendige woongebieden creëren

project

Rotterdam The Hague Innovation Airport

project

Smart Public Nodes

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Sign up for Roadmap Next Economy
* = verplicht veld