PROJECT

3D Portal

Dit item is onderdeel van de volgende transitiepaden:

Stel: er wordt in het stadscentrum een nieuwbouwproject gerealiseerd. Hoe kun je dan, vóór de eerste steen gelegd wordt, onderbouwde beslissingen maken over bijvoorbeeld de plek en hoogte van het nieuwe gebouw? Hoe kun je vooraf inzichtelijk maken – voor stadsplanners én (gevolg van de Omgevingswet) voor elke burger – wat die hoogbouw betekent voor bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en de hoeveelheid zon van de omgeving?

Het antwoord? Maak een digitale kopie van je stad en haar omgeving! In een dynamisch 3D-model kun je allerlei gegevens van sensoren visualiseren. Die real-time data en slimme algoritmes worden gebruikt voor simulaties. Hierdoor kun je actuele zaken en toekomstscenario’s in hun ‘echte’ omgeving bekijken. Ergo: betere communicatie die leidt tot betere besluitvorming!

Dergelijk inzicht is niet alleen goud waard bij stads- of omgevingsontwikkeling. 3D-modellen zijn bijvoorbeeld ook toepasbaar om de veiligheid te dienen: je brengt zowel de buitenkant als de binnenkant van een gebouw in beeld, maakt alle vluchtwegen inzichtelijk en kunt zo ontruimingsscenario’s maken. Dat kan vooraf, maar ook tijdens een incident of een evenement. Want je hebt real-time data tot je beschikking.

Het eerste project is Up:Town in het Maritiem District van Rotterdam. Hier wordt 3D als communicatiemiddel ingezet bij vergunningsaanvragen. Hier wordt een 3D-model gekoppeld aan gebouwinformatiemodel en tools voor omgeving- en milieueffectanalyse (o.a. lucht, geluid, beschaduwing). Deze koppeling maakt volledige digitale stedelijke planning mogelijk, vanaf de ontwerpfase tot de effectanalyse.

Dit project is een publiek-private samenwerking tussen CGI, Gemeente Rotterdam, TNO, KPN, Geodan, Future Insight, MRDH, Stebru en CBS.

Any questions?


Fabienne Smith
Gemeente Rotterdam
Stadsontwikkeling
Roadmap Next Economy

fabienne.smith@innovationquarter.nl

Naar magazine

Gerelateerd

Nieuws

Nieuwe wegen in overzichtelijk 3D

Allerlei ontwikkelingen gaan ervoor zorgen dat onze steden aantrekkelijk en leefbaar zijn.

Nieuws

“De EU beschouwt de Roadmap als best practice”

Het RNE document bevat kaders en toekomstbeelden tot 2030.

project

Next Generation Woonwijken

Toekomstbestendige woongebieden creëren

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Sign up for Roadmap Next Economy
* = verplicht veld