PROJECT

Truck platooning

Dit item is onderdeel van de volgende transitiepaden:

Dit project moet 100 vrachtwagenpelotons mogelijk maken, die de haven van Rotterdam per dag verlaten in 2020, wat gelijk staat aan 500 vrachtwagens. Truck Platooning resulteert in een betrouwbaardere, veiligere en schonere achterlandverbinding, dankzij de combinatie van digitalisering en automatisering in de logistiek.

Om te leren hoe we onze infrastructuur en ook de digitale infrastructuur moeten aanpassen op de ontwikkelingen van de zelfrijdende auto’s en ITS zijn grootschalige pilots nodig. Truck Platooning vermindert het brandstofverbruik en daarmee de CO2 uitstoot met 10%. De vereiste digitalisering zal de logistieke efficiëntie en de daarmee verbonden uitstoot verbeteren.

Uiteindelijk kan het aantal vrachtwagenchauffeurs afnemen. In het eerste decennium zullen de vrachtwagenchauffeurs nodig blijven, maar de uitdaging in het beroep zal toenemen en saaie taken worden geëlimineerd. Vrachtwagens worden veiliger door minder menselijke fouten. De wegen-infrastructuur zal op een slimmere manier worden gebruikt en vertragingen zullen afnemen. Bestuurderservaring van de chauffeurs in een vrachtwagenpeloton zijn hoger dan gemiddeld; dit is een belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden.

 

Partners

Any questions?


Fabienne Smith
Gemeente Rotterdam
Stadsontwikkeling
Roadmap Next Economy

fabienne.smith@innovationquarter.nl

Naar magazine

Gerelateerd

project

Rotterdam The Hague Innovation Airport

project

Cross Sector Cyber Testbed

project

CO2 Minerals

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Sign up for Roadmap Next Economy
* = verplicht veld