Naar nul afval

Circular Economy richt zich op de acties die nodig zijn om het gebruik en hergebruik van hulpbronnen en reststoffen in onze regio mogelijk te maken.

Met een steeds groeiende wereldbevolking en steeds grotere vraag naar energie dreigen we de natuurlijke hulpbronnen van de aarde uit te putten. Het antwoord op die dreiging is een circulaire economie: een economie die enkel hernieuwbare hulpbronnen gebruikt: energie, biologische en technische materialen, water, aarde en lucht. Dat betekent: optimaal hergebruik van grondstoffen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen terugbrengen in het milieu.

De overgang naar een circulaire economie levert nieuwe economische groeikansen op. Voor Nederland is de schatting dat de circulaire economie 80.000 nieuwe banen kan opleveren. De uitgangspositie van onze regio is goed: in de metropool zitten mensen, grondstoffen, productie en kennis die nodig zijn voor de circulaire economie immers dicht op elkaar. Hoewel de circulaire economie nog in de kinderschoenen staat, zijn er nu al veel initiatieven in de regio: bijvoorbeeld start-ups via YES!Delft en initiatieven als Cirkelstad en Blue City 010.

Doelen

De regio Zuid-Holland wil één van de eerste volledig circulaire regio’s in de wereld worden. Dat is nodig om onze toekomst op deze planeet veilig te stellen, maar het is ook nodig voor onze eigen toekomst als welvarende, vooroplopende regio in Europa. De overgang naar een circulaire economie biedt kansen voor innovatie en economische groei, en nieuwe toekomstmogelijkheden voor belangrijke economische sectoren in onze regio, die nu nog zijn gebaseerd op fossiele brandstoffen.

Wat gaan we doen?

Opschalen van circulaire initiatieven is nodig. De sectoren waarop we ons richten zijn in lijn met die van het landelijke beleid: biomassa en voedsel, consumentengoederen, kunststoffen, gebouwde omgeving en maakindustrie. Aanvullende thema’s vanuit de RNE zijn: stedelijke mobiliteit en het haven industrie complex. Per sector ontwikkelen we een gedifferentieerde aanpak.

Er is een framework van vier samenhangende indicatoren ontwikkeld om voortgang op weg naar de circulaire economie te beoordelen:

Contact

Henk Vooijs, Transitiemanager Circular Economy

 

Bekijk ook de andere paden


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Sign up for Roadmap Next Economy
* = verplicht veld